Menu

4.A klassi etiketikoolitus VOCOS

Käisime klassiga kolmapäeval, 31. jaanuaril VOCO kooli restoranis Meliss, kus tehti meile etiketikoolitus. Lauda istudes nägime, et igaühele oli ette pandud volditud servjett ja väike taldrik, kuhu oli peale asetatud võinuga. Veeklaasi kõrval olid eelroa ja pearoa kahvel ja nuga ning ei saa ka unustada magustoidu kahvlit ja lusikat.

Eelroaks oli makaronisalat ja pagarite poolt ise tehtud sai ning võimääre. Päris huvitav, et ei tohtinud lihtsalt saia peale määret panna vaid sellest tuli väike tükk murda ja alles siis võimääret noaga peale panna. Enne iga järgmise roa toomist küsisid teenindajad, kas me soovime vett ja saia juurde.

Pearoaks oli krõbekana, kartulipuder, salat ja koorekaste. Kahvli ja noaga oli selline reegel, et kui sa olid lõpetanud toiduga või ei söö enam, siis sa sätid need kella viie suunda. Aga kui sa teed vahepeal pausi ning hiljem sööd edasi, siis asetad noa ja kahvli risti. Alles siis, kui kõik olid lauas pearoa söömise lõpetanud, viidi minema kõik, mis oli seotud soolase söögiga.

Söömise ajal kuulasime, mida meile räägitakse lauakommetest. Servjeti kasutamisest saime teada seda, et see tuleb lahti voltida ning asetada sülle, aga kui sa korraks oma kohalt lahkud, siis tuli servjett neljaks voltida ja tooli seljatoele panna. Restorani külalised ei tohi ise kunagi lauda koristada või nõusid kokku panna. Isegi saiapudi koristamiseks on kelneritel spetsiaalne kaabits olemas, mida ka meile demonstreeriti.

Magustoit oli browni ja jäätis koos magusa kastmega. Nii magustoidu kui ka soolase toidu söömise juures oli reegel, et kui lõikad toidust tüki, ei tohi sa seda kastmesse kasta vaid pead kastet noaga toidu peale määrima.

Toidud olid maitsvad, kogemus väga tore. Enne äraminekut voltisime enda servjetid neljaks kokku ning panime need laua peale. Klaasid viidi ära alles siis, kui meie olime lahkunud.

Arabella ja Linda
Foto Kaari Liiva