Menu

Lina maja

Lina 2 koolimaja, mis asub Tartu Karlova linnaosas, on märkimisväärne näide 1920. aastate arhitektuurist. Selle koolimaja projekteeris Anatoli Podtšekajev, kes võttis ülesande üle linnaarhitekt Arved Eichhornilt pärast viimase surma 1922. aastal. Algselt oli Eichhorn teinud koolimaja jaoks visandeid, kuid Podtšekajev töötas need põhjalikult ümber, luues U-kujulise hoone.

Hoone peafassaad on klassitsistlikus stiilis, mida iseloomustavad pilastrid ja keerukalt liigendatud peasissekäik. Keldrikorrusele paigutati majandusruumid, riidehoid ja söökla. Esimesele korrusele tulid võimla, arstiruumid ja viis klassiruumi. Teisel korrusel olid lisaks klassiruumidele ka raamatukogu, kolmandal korrusel aga jalutusruum.

Hoone ehitamine oli mitme etapiline ja venis rahapuuduse tõttu. Vasak tiib, kus asus võimla, valmis alles 1928. aastal Arnold Matteuse projekti järgi, kuid põhines Podtšekajevi mahulisel lahendusel. Koolimaja sai oma lõpliku väliskujunduse alles 1933. aastal, kuigi kool ise oli juba mõnda aega töötanud.

Koolimaja pidas omal ajal silma kõige moodsama lahenduse ja parimate õpitingimuste poolest, olles hea näide ajastule iseloomulikust klassitsistlikust arhitektuurist, millele lisati kaasaegseid elemente.

1960. aastatel valmis juurdeehitus.

2023 – 2024 viidi läbi ulatuslikud renoveerimistööd.